پیاز سفید جیرفت عضوی از خانواده Amaryllidaceae و یکی از گونه های پر کشت از جنس Allium است.
پیاز دارای ترکیبات شیمیایی فراوانی مانند آلیسین، کوئرستین، فیستین، سایر ترکیبات گوگردی است: دی آلیل دی سولفید و دی آلیل تری سولفید. پیاز و اجزای اصلی آن در دوزهای خاص فواید زیادی از جمله مهار رادیکال های آزاد و خواص آنتی اکسیدانی، ضد کلسترول خون، ضد سمیت فلزات سنگین، ضد هیپراوریسمی، ضد میکروبی، ضد زخم معده و ضد سرطان را نشان داده است.
این مطالعه مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی متعددی را در مورد اثرات محافظتی پیاز در برابر سمیتهای طبیعی و شیمیایی خلاصه میکند.
پیاز و اجزای اصلی آن می توانند سمیت عوامل شیمیایی در کلیه، کبد، مغز، خون، قلب، سیستم تولید مثل، جنین، لوزالمعده را از طریق کاهش پراکسیداسیون لیپیدی، اثر آنتی اکسیدانی، حذف رادیکال، ضد التهاب، عامل کیلیت، فعالیت های محافظ سلولی بهبود بخشند.
افزایش سنتز پروتئین در بافت های آسیب دیده، سرکوب آپوپتوز و همچنین مدولاسیون مسیرهای سیگنالینگ.
پیاز (Allium cepa) متعلق به خانواده Amaryllidaceae و جنس Allium یک ادویه قابل توجه در سراسر جهان است که احتمالاً بومی جنوب غربی آسیا است.
پیاز منشاء فیتومولکول های متعددی مانند مواد پلی فنولیک، اسیدهای فنولیک، فلاونوئیدها (فیستین، کوئرستین) (1-4)، اسید اسکوربیک و ترکیبات گوگردی است که مسئول رنگ، طعم و عطر آن هستند.
و همچنین به دلیل مزایای سلامتی احتمالی آن، مانند خواص ضد سمی، ضد سرطان، ضد آسم، فعالیت ضد ترومبوتیک، فعالیت ضد پلاکتی، اثرات آنتی بیوتیکی، و توانایی تعدیل سیستم های سم زدایی .
بر اساس مطالعات و پروژه های مختلف تحقیقاتی، پیاز فواید زیادی برای سلامتی دارد که از جمله آنها می توان به بهبود نارسایی کلیوی ضد دیابت، کاهش فشار خون، کاهش چربی خون و کاهش اسید اوریک خون اشاره کرد.
علاوه بر این، در مطالعات مختلف پیاز و اجزای اصلی آن دارای اثرات حفاظتی متنوعی در اندامها و بافتهای مختلف از جمله کبدو روده، قلب ، بیضه ، کلیه، خون، مغز استخوان و مغز.
سایر گیاهان و ترکیبات اصلی آنها مانند زعفران، ویتیس وینیفرا ، کورکوما لونگا ، سیناموموم زیلانیکوم، بربری ولگاریس، سیاهدانه، چای سبز ، لیکوپن نقش مهمی به عنوان پادزهر یا عوامل محافظتی در برابر سمیت های طبیعی و شیمیایی ایفا می کند.